BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Vombati: fascinující australská zvířata

Víte kdo jsou to vombati?

Vombati jsou fascinující a roztomilí vačnatci, kteří pocházejí z Austrálie. U nás je můžete vidět v pražské ZOO. Patří do čeledi vombatovitých a jsou známí svým podsaditým tělem, krátkýma nohama se silnýma drápama a kulatýma ušima. Na zadečku mají krátký ocas. Jejich nejbližšími příbuznými jsou koaly. Existují tři druhy vombatů: vombat obecný, vombat chluponosý a vombat Krefftův, který je dnes již velmi vzácný a na světě žije posledních 70 – 100 kusů.

vombat_1000

Čím se vombati vyznačují?

Vombati jsou středně velcí vačnatci, kteří dosahují délky 70 až 120 cm a váhy mezi 20 až 40 kg. Vymřelý předek vombatů ale dorůstal hmotnosti až 100 kg, takže to nebyl žádný drobeček. Současní vombati mají robustní, zavalité tělo pokryté hustou srstí, která je obvykle hnědá, šedá nebo černá. Jejich hlavním rysem je silný čenich, zuby a nohy. Zuby neustále rostou a jsou přizpůsobeny k hloubení nor a žvýkání tvrdé vegetace. Zuby jsou zvláštní tím, že nemají kořeny. Vombati mají velkou sílu v nohou a pokud jsou zaskočeni v podzemních prostorách, velmi urputně se brání. Jsou známy případy, kdy zlomili člověku ruku nebo udusili dotírající lovecké psy.

úplet vombati 7    

Kde a jak vombati žijí?

Vombati žijí převážně v lesích, horách a travnatých pláních Austrálie. Vytvářejí si rozsáhlé podzemní systémy nor a doupat, které mohou mít až 30 metrů dlouhé tunely a několik vstupů. Tyto nory poskytují úkryt před predátory a extrémními australskými teplotami. Vombati jsou noční tvorové, což znamená, že jsou aktivní hlavně v noci a přes den odpočívají ve svých norách. Pokud jsou teploty opravdu hodně vysoké, tak se může stát, že upadnou do letního spánku, aby přežili.

Jak se rodí vombatí miminka?

Vombati jsou vačnatci, což znamená, že jejich mláďata se rodí velmi nedovyvinutá a dokončují svůj vývoj v matčině vaku. Samice před porodem důkladně vystele jednu komoru své nory suchou trávou a listím. Na svět přivádí vždy jen jediné mládě o velikosti fazole. Březost trvá asi 20 až 30 dní. Mládě se poté přesune do matčina vaku, kde stráví dalších 6 až 7 měsíců, než je dostatečně vyvinuté, aby mohlo opustit vak a začít objevovat svět venku. Matku pak opouští ve věku dvanácti až patnácti měsíců, tudíž ve věku jednoho roku a v přírodě se dožívá zhruba 18 let.

Čím se vombati živí?

Vombati jsou býložravci. Jejich potrava se skládá především z trávy, kořenů, kůry a dalších rostlinných materiálů. Díky svému pomalému metabolismu dokážou strávit potravu velmi efektivně a zajišťují si tak dostatek energie i z málo výživné stravy. Vombati mají také unikátní schopnost recyklovat močovinu ve svém trávicím traktu, což jim pomáhá šetřit si v těle vodu, aby přežili v suchých oblastech.

453177665_823376636558802_4651675963959814378_n 453257838_823376396558826_313312085501681995_n

Čím jsou vombati zvláštní?

Jednou z nejzajímavějších vlastností vombatů je jejich kostěný zadek. Kostěná deska na zadní části těla jim slouží jako ochrana před predátory při úniku do nor. Když je vombat v nebezpečí, tak zaleze do nory, na svého nepřítele vystrčí zadek a kope ho silnýma nohama. Vombati jsou zvláštní také svým trusem. Produkují bobky ve tvaru krychle, což jim pomáhá značkovat své teritorium, aniž by se trus kutálel z kopců dolů a zůstává hezky na místě.

Kdo je jejich nepřítel?

Mezi hlavní predátory vombatů patří dingové, tasmánští čerti a velcí draví ptáci. Lidé jsou však největší hrozbou pro vombaty kvůli odlesňování a tím pádem ztrátě přirozeného životního prostředí a také automobilovým nehodám. Vombati jsou často oběťmi dopravních nehod, když přecházejí silnice v noci.

Zaujali vás vombati?

Vombati jsou opravdu fascinující a unikátní zvířata. Je důležité chránit jejich přirozené prostředí a vzdělávat veřejnost o jejich významu a ochraně. Pokud vás zaujala tato zvířata, můžete se podívat na látky s vombaty na našem e-shopu Látky Konvalinka, které navrhla autorka Dita Stuchlíková a jsou exkluzivně dostupné pouze u nás. Dětem nebo i dospělákům z nich můžete ušít parádní a pohodlná trička, šortky, šatičky, pyžamka. Prostě cokoliv vás napadne. Tyhle chlupáče máme vytištěné na prémiovém bavlněném úpletu s certifikátem OEKO-TEX, třída 1. Takže z nich můžete střihnout i bodýčka pro vaše nejmenší.

Chcete vědět tajemství?

S Ditou Stuchlíkovou připravujeme pokračování Látek s příběhem a vypadá to, že nezůstane jen u Austrálie a budete si moct přečíst i spoustu napínavých příběhů o dalších zvířátkách. Těšíte se?

úplet vombati 32