BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Den dětí si zaslouží s láskou šité dárečky

Středeční 1. červen již tradičně patří dětem. Věděli jste, že první zmínky o potřebě takového svátku byly v Turecku? A že někde se slaví až v listopadu? Za nás je červnové datum před koncem školy ideální, protože vybízí ke společným radovánkám. A hlavně nezapomeňte něčím svým ratolestem udělat radost.

Někdy nás mohou děti přivádět k šílenství, ale ne všude se o jejich blaho starají tak jako u nás. Proto se v roce 1920 vyjádřil Mustafa Kemal při Národním shromáždění v Turecku, že pro budování nového státu jsou potřeba právě děti a o ty se musíme patřičně starat. Den dětí tedy v Turecku na rozdíl od nás připadá na 23. dubna.

Do světového povědomí se ale spíše zapsala Světová konference pro blaho dětí v roce 1925, která se konala právě 1. června společně s festivalem dračích lodí, který byl věnován sirotkům. V roce 1949 ho oficiálně vyhlásila Mezinárodní demokratická federace žen a byl tak přejat v mnoha státech světa. O něco později, v roce 1954 OSN vyhlásila Světový den dětí, který určila na 20. listopad, proto některé země slaví až později. My jsme zůstali u zažitého prvního červnového dne.

Tradičně se pořádají různé oslavy pro děti, ať už pořádané školkami, školami, zájmovými skupinami nebo městy. Rodiče berou děti na zmrzlinu, dělají výlety a samozřejmě jim kupují dárky. My pro vás máme pár tipů, jak pěkný dárek sami vyrobit, lépe řečeno ušít, protože jste na stránce věnované látkám. V sekci Střihy najdete spoustu super kousků právě pro děti a pak už stačí vybrat z dětských látek a ušito máte raz dva. Pro holky tu máme barevné i něžné metráže s oblíbenými pejsky nebo zmrzlinami. Pro kluky zase cool látky s autíčky nebo planetami. Ručně a s láskou dělaný dárek vždy potěší nejvíce. Inspirovat se můžete i na našem YouTube kanále třeba právě vesmírnou teplákovinou - https://www.youtube.com/watch?v=zEB0euhx79Y.